poniedziałek, 4 listopada 2013

Wątróbka z jabłkiem

Znakomite danie na obied i nie tylko. Proste i szybkie w przyrządzaniu, a przy tym smaczne. Potrzeba:
1 kg wątróbki drobiowej
4-5 średniej wielkości cebul
2 średnie jabłka (lepsze są winne w smaku)
2 łyżki oliwy lub oleju


Wątróbkę należy opłukać, ods ączyć z nadmiaru wody i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. W tym czasie kroimy cebule w półtalarki i jabłka w plasterki.


Gdy wątróbka na patelni zmieni kolor dodajemy cebulę i dalej smażymy aż cebula zacznie się rozgotowywać (ok. 20 min), poczym dodajemy jabło i smażymy przez dalsze 15 min, aż jabłko zmięknie, ale się nie rozpadnie. W tym czasie mozemy przygotować pomidory z cebulką.


Pomidory lepiej obrać ze skórki - są wtedy zdrowsze. 
Usmażoną wątróbkę należy doprawić ( nie solimy jej wcześniej, żeby nie stwardniała) i  można podać z pomidorami i korniszonami.


Dla tych, którzy potrzebują wypełniaczy można przygotować ziemniaki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz