wtorek, 17 września 2013

Ciasto ze śliwkami

Moim ulubionym ciastem jest drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jest to ciasto dość proste do przygotowania, choć wymaga trochę czasu, bo kilkakrotnie odstawia się je do wyrośnięcia. Na początku w głębokiej misce przygotowujemy rozczyn ze szklanki letniego mleka, szklanki mąki, łyżeczki cukru i 5 dag drożdży. Składniki należy dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  

Rozczyn podwoił swoją objętość.
Śliwki przygotowane.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (w zależności od temperatury w pomieszczeniu trwa to od 0,5 do 1 godziny) dodajemy do niego 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek (można dodać same żółtka, wtedy ciasto jest bardziej pulchne), cukier waniliowy (nie koniecznie) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy 0,5 szklanki oleju i mieszamy aż tłuszcz wchłonie się całkowicie (w wersji wykwintnej może to być 0,5 kostki rozpuszczonego masła). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Znów musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie z 0,5 szklanki cukru, 1 szklanki mąki i 0,5 szklanki oleju (może być 0,5 kostki rozpuszczonego masła) przygotowujemy kruszonkę. Musi ona być dość gęsta, żeby można było rozkruszyć ją w rękach.

Tak powinna wyglądać kruszonka, przed wyłożeniem na ciasto.

 Na powierzchni ciasta równomierni układamy 1 - 1,5 kg wypestkowanych śliwek (najlepsze są węgierki),  posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. 

Śliwki układamy gęsto
i posypujemy kruszonką.

 W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni. Pieczemy ok. godziny. Przed wyjęciem można patykiem do szaszłyków nakłuć w celu sprawdzenia czy jest upieczone. Odstawiamy ciasto do wystudzenia - najlepiej na ażurowej podstawce.

Ciasto już upieczone, jeszcze tylko musi wystygnąć.

 Następnie wyciągamy z blachy, kroimy w kwadraty i możemy się delektować jego wspaniałym smakiem.

Smacznego

Według tego przepisu można przygotować także drożdżowe ciasto z innymi owocami, ale to ze śliwkami jest najlepsze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz