piątek, 9 sierpnia 2013

Udka kurczaka w sezamie

Basia wyjęła z zamrażalki udka kurczaka więc zaczęłam kombinować jak je przyrządzić. Najpierw przygotowałam marynatę z kostki rosołowej Knora, łyżki miodu, dwóch łyżek wody, pięciu łyżek oliwy, pieprzu i ziół prowansalskich. Dokładnie namoczyłam w tej zalewie udka i zostawiłam na ok. 2 godziny.


W między czasie przejrzałam szafki w kuchni i znalazłam sezam. Gdy wyjęłam udka z marynaty otoczyłam je w sezamie i ułożyła m w naczyniu żaroodpornym.


Udka piekły się ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika były rumiane i wyglądały apetycznie.


Na obiad podałam je z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z marchewki z jabłkiem. Nie słyszałam, że było niesmaczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz