niedziela, 24 marca 2013

Bigos i pierogi

Przed zbliżającymi się świętami chcę zaproponować przepis na bigos.Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów gotowania bigosu. Ja przedstawię tu sposób mojej mamy wzbogacony o moje innowacje. Natomiast jeżeli chodzi o pierogi podam dwa sposoby przygotowania farszu, też wyniesione z domu. Jest to dodatkowa propozycja, zwłaszcza te ziemniaczane, dla pań chcących zachować post w wielkim tygodniu.

BIGOS



2 kg kiszonej kapusty
główka świeżej kapusty średniej wielkości
10 dag grzybów suszonych
0,5 kg grzybów świeżych (mogą być mrożone lub pieczarki)
0,5 kg wołowiny bez kości
0,5 kg wieprzowiny bez ości
0,5 kg mięsa z kurczaka
0,5 kg mięsa z indyka (lub jakiegokolwiek innego mięsa)
0,5 kg wędzonego boczku
5 dag rodzynek
10 szt. śliwek suszonych
zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej lub oliwa
Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem ziół prowansalskich i pokrojonego w kostkę wędzonego boczku podlaną oliwą lub olejem i wodą. Kapustę świeżą poszatkować i ugotować do miękkości  w oddzielnym garnku z odrobiną oliwy i soli. Mięsa każde oddzielnie udusić na oliwie do miękkości i przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Grzyby suszone namoczyć, obgotować i posiekać. Grzyby siwże podsmażyć na oliwie i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki wymieszać w dużym garnku, dodać rodzynki i pokrojone suszone śliwki, doprawić do smaku i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Ilość bigosu przygotowana z tych składników jest dość duża, ale świetnie nadaje się on do zamrażania, a odgrzewany nabiera dodatkowego smaku.

FARSZ NA PIEROGI


1) Z ziemniaków
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
pieprz ziołowy, sól, oliwa
Ziemniaki ugotować i ugnieść. Cebulkę lekko zarumienić na oliwie lub oleju, dodać do ziemniaków i wymieszać doprawiając solą i sporą ilością pieprzu ziołowego. Nadziewać tym farszem pirogi. Po ugotowaniu są doskonałe z podsmażoną cebulką lub podsmażone.

2) Z soczewicy
1 kg soczewicy
30 dag wędzonego boczku
dwie średnie cebule
sól i pieprz, 
Soczewicę ugotować do miękkości. Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni - pod koniec dodać cebulę i lekko ją przyrumienić w tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystko razem wymieszać i nakładać w placki z pierogowego ciasta. Podawać jak pierogi z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz